Leírás
A jas bab kevésbé ismert itthon, pedig hasonló beltartalommal rendelkezik, mint például a fehér bab. A vegán és vegetáriánus étrendet folytatók számára remek választás, gazdag vitamin- és fehérje, illetve B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, kalcium és nátrium forrás. Ásványi anyagai közül pedig jelentős a molibdén, a vas, és a mangán tartalma.
Számos betegséggel szemben segít megküzdeni, úgy mint szívroham, cukorbetegség, elhízás. Csökkenti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, a rák kialakulását. Magas az antioxidáns tartalma, gazdag fehérjében és rostokban. Érdemes billeszteni táplálkozásunkba, hisz az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésnek része. A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony, így fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A bab tápértéke magas, 20-25 százalék fehérjét tartalmaz, ezért is "húspótló" étel a vegánok és vegetáriánusok számára is.
A jas bab a következő természetes forrás:
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban
Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van
Összetevők:
jas bab
Tárolása:
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1302 kJ / 315 kcal
651 kJ / 158 kcal
8%
Zsír
– Telített zsírsav
1,6 g
0,2 g
0,8 g
0,1 g
1%
Értékelések
Még nincsenek értékelések.