Leírás
Az amaránt roppant különleges növény, mely a hagyományos gabonafélékkel összehasonlítva számottevő különbséget mutat. Szénhidráttartalma kisebb, a fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-tartalma azonban jóval magasabb azokénál.
Jelentős mennyiség található benne egy lizin nevű esszenciális aminosavból, amely az izomépítésben és -regenerációban fontos szerepet játszik, jó hatásúérelmeszesedésellen, és gátolja a rákos sejtek kialakulását is. Ásványi anyagok közül a foszfor-, magnézium-, kálium-, kalcium-, cink- és vastartalma is kiemelkedő. (5-ször több vasat, 7-szer több kálciumot, 4-szer több cinket tartalmaz, mint a búza.)
Magas élelmirost-tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésünkre, bélrendszerünkre. Tartalmaz továbbá B2-, B6- és E-vitamint, illetve más gabonáktól eltérően még aszkorbinsavat is.
Fehérje- és vastartalma révén a vegetáriánusok, vegánok étrendjének alapvető kiegészítője lehet.
Fogyasztható édesen, sósan, köretként és egytálétel alapjaként is.
Összetevők:
amaránt
Tárolása:
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1686 kJ / 401 kcal
843 kJ / 201 kcal
10%
Zsír
– Telített zsírsav
7,5 g
1,5 g
3,8 g
0,8 g
5%
4%
Szénhidrát
– Cukor
59,4 g
5,7 g
29,7 g
2,9 g
11%
3%
Rost
14 g
7 g
–
Fehérje
16,9 g
8,5 g
17%
Só**
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.