Leírás
A vadrizs eredete
Eredeti származási helye az Észak-Amerikai Nagytavak környéke, ma is a helyi indiánok egyik ősi tápláléka. Előnyös tápanyag összetételéből adódóan nagyon népszerű lett, ezért már a világ számos pontján termesztik. Érdekes, hogy ma is kézzel aratják.
A vadrizs gazdag forrása B1-, B2-, B6-vitaminnak, vasnak, káliumnak, foszfornak, cinknek, magnéziumnak.
A vadrizs felhasználása
A vadrizs tulajdonképpen nem is rizs, hanem egy vízi fűféle magja. Frissen aratva zöld színű, szárítással tartósítják, ekkor színe barnás-feketére változik.
Az íze jellegzetes, enyhén diós aromájú. Kiválóan passzol a vegán-, vegetáriánus, hús- és halételekhez is, de tökéletesen adható salátákhoz és levesekhez.
A vadrizs elkészítése
Forraljuk a vadrizst vízben 1:4 arányban (100 g rizsre, 400 ml vízet számoljunk). Forraljuk fel a vizet, öntsük bele a rizst és alacsony lángon főzzük 35-40 percig, amíg lágy nem lesz.
Összetevők
Vadrizs
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A vadrizs tápértéke
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1580 kJ / 360 kcal
790 kJ / 180 kcal
9%
Zsír
– Telített zsírsav
1,0 g
0,2 g
0,5 g
0,1 g
1%
1%
Szénhidrát
– Cukor
74,9 g
2,5 g
37,5 g
0,3 g
14%
1%
Rost
6,2 g
3,1 g
–
Fehérje
14,4 g
7,4 g
15%
Só**
0 g
0 g
0%
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.