Leírás
Ez az egyik legnépszerűbb növényi olaj. A mediterrán konyha elengedhetetlen alapanyaga. Egészséges és méltán közkedvelt. Elképzelhetetlen lenne nélküle számtalan görög vagy spanyol étel, előétel, saláta, szósz, mártás. Mára viszont nem csak ezeken a területeken, de itthon is élvezhetjük ízét és áldásos hatását az olívaolajnak.
Az olajafák döntő többségben a mediterrán vidéken találhatók meg. Az olívafa terméséből sajtolási technológiával nyerik ki az értékes olajat, majd minősége szerint osztályozzák azokat. Az extra szűz kifejezés az olívaolaj legjobb kategóriáját jelöli, nemcsak nagyszerű íze miatt, hanem mert tele van polifenolokkal és más hasznos tápanyagokkal is. Ez a legtisztább, legjobb minőségű, legjobb tápértékkel bíró olívaolaj.
A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton történik feldolgozása. A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik, és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű.
Sötét üvegpalackokban tároljuk, hogy frissen tartsuk és megakadályozzuk az UV-sugarakra érzékeny, értékes antioxidáns vegyületek oxidációját.
Az extra szűz olívaolaj elsősorban a telítetlen zsírsavak, az E-vitamin és a polifenolok gazdag forrása. Fogyasztásával a koleszterinszintet kordában tartjuk, az érelmeszesedés és a szív- és keringési rendszer megbetegedéseit megelőzhetjük, valamint a szabad gyökök kiküszöbölésének köszönhetően, a rák megelőzésében is fontos szerepe van.
Az olívaolaj hőkezelését, a benne való bő olajban sütést nem javasolják. Egyes dietetikusok és élelmiszertechnológusok úgy vélik, hogy az olívaolaj tálalásának egyetlen helyes módja az, ha hidegen használják az ételekhez, mert csak így nem oxidálódnak a hasznos tápanyagok. Bár a konyha szerelmesei tudják, milyen alapot nyújt egyes ételeknek, és az alacsony lángon való, rövid ideig tartó használata vitathatatlan érdemekkel rendelkezik.
Ezt a vitát nehéz rendezni, de a legésszerűbb megoldás a hidegen történő felhasználás, tálalás, illetve a rövid ideig, alacsony hőmérsékleten történő használata (sütés).
Az olívaolaj kinyitása után 8-10 hónapig fogyasztható. A legjobb, ha száraz helyen táruljuk, közvetlen napfénytől védve. A hűtőszekrényben egyáltalán nem javasolt tárolni.
Összetevők:
Hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj
Alkalmazás:
Az olívaolaj tökéletes sütéshez, salátákhoz, előételekhez és más hideg ételekhez.
tápértéke
100 ml-ben
10 ml-ben
RI%* 10 g-ban
Energiaérték
3449 kJ / 824 kcal
345 kJ / 82 kcal
4%
Zsír
Ebből telített zsírsav
Egyszeresen tetelítetlen zsírsav
Többszörösen telítetlen zsírsav
91,6 g
13,6 g
71,7 g
6,3 g
9,16 g
1,38 g
7,17 g
0,63 g
13%
7%
–
–
Szénhidrát
Ebből cukor
0 g
0 g
0 g
0 g
0%
0%
Rost
0 g
0 g
–
Fehérje
0 g
0 g
0%
Só**
0 g
0 g
0%
Omega-3
Omega-6
0,64 g
5,95 g
0,06 g
0,60 g
–
Omega-9
69,62 g
6,96 g
–
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.