Leírás
A zöld kávé a nyers és nem pörkölt kávébabokból készül, ugyanabból, mint az eszpresszó elkészítéséhez használt klasszikus fekete kávé.
Azonban sokkal kevésbé ismert és elterjedt, mint a fekete kávé, holott diétás és méregtelenítő italnak számít. Hatása összehasonlítható a zöld tea antioxidáns tulajdonságával.
Milyen a zöld kávé íze, miben különbözik a feketétől és miért főleg őrölt formában árulják?
A zöld megnevezés a nyers kávét takarja
Sokaknak talán meglepő, de a zöld kávé nem egy bizonyos típusú kávéfajta. Az egyetlen különbség a fekete és a zöld kávé között a kávébab feldolgozásának módja. Az előbbi pörkölt kávébabból készül, granulált, őrölt és oldható formában.
A zöld kávét, azaz nyers kávét nem vetik alá a pörkölési folyamatnak, amely jellegzetes színét, finomabb ízét és aromáját eredményezi. Mindez a pirolízis hiányának tudható be, amely a szemek termikus feldolgozása során következik be. Ezért is más a zöld és a fekete kávé intenzitása.
Zöld kávé – csak őrölve
A zöld kávét nagyon ritkán értékesítik granulált formában, sokkal gyakrabban találkozhat vele őrölt formában. Ennek oka a nyers mag keménysége, amelyeket nehéz otthoni darálóban darálni.
Azonban az elkészítés módja hasonló – 2-3 teáskanálnyi adagot tartalmát egy csészébe tesszük, és 200 ml forró, de nem forrásban lévő (kb 100 °C) vízzel leöntjük. Néhány percig kell a zöld kávét főzni, majd a kávézacc az aljára süllyed, és a főzet készen áll az ivásra. (A kávézacc leszűrhető).
A zöld kávé másik leggyakoribb elkészítési módja, amikor a zöldkávét a klasszikus pörkölt kávéval keverik, és hagyományos kávéfőzőn főzik le. Az így elkészített kávé íze a fekete kávéé, de messze nem olyan erős, és a zöld kávé kedvező hatásai is megmaradnak.
Milyen a zöld kávé íze és hatása?
Az íze enyhébb, mint a fekete. De hatása nem kevésbé intenzív. Ugyanolyan koffeint tartalmaz, mint a kis fekete kávé – ennek köszönhetően nagyon stimuláló is.
Miért érdemes a zöld kávét választani? Ez az ital nemcsak az egyik legnépszerűbb stimuláns a világon, hanem csodás étrend-kiegészítő is. Az őrölt zöld kávé népszerűsége elsősorban a glükóz- és koleszterinszint csökkentésére, a szabad gyökök hatásainak kiküszöbölésére, valamint a fogszuvasodás, az elhízás és a rák megelőzésére gyakorolt hatásában keresendő. A nyers kávébabban található klorogén és kávé savak rendkívül hasznos anyagok. Ezek természetes antioxidánsok, gyulladáscsökkentő, tisztító és rákellenes tulajdonságokkal. Ezenkívül a zöld kávét gyakran a fogyókúra természetes eszközének és étrend-kiegészítőnek tekintik, hisz klorogénsav tartalma képes csökkenteni a zsírszövet mennyiségét, segít a májnak feldolgozni a zsírt.
A zöld őrölt kávé sok polifenolt és más hasznos anyagot tartalmaz, ezért érdemes a fekete helyett vagy azzal 1:3 arányban keverve fogyasztani. A reggeli espresso, cappuccino kedvelői azonban csalódhatnak. A zöld kávé íze nem hasonlít a fekete kávééra, bár ugyanúgy serkentően hat. Ugyanakkor kíméletesebb az emésztőrendszer számára, azoknak különösen vonzó lehet, akik egyszerűen nem szeretik az erős fekete kávét. A lágyabb, kissé savanykás kávé megszokásának jó módja, ha fahéjat, kardamomot, gyömbért vagy a kedvenc édesítőnket adjuk hozzá.
Összetevők:
Örölt zöld kávé
Tárolása:
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.