Leírás
Miért jó a zabpehely?
A zabpehely méltó helyet foglal el az egészséges, reform konyha kedvelői körében. Rendszeres fogyasztásával támogatjuk egészségünk megőrzését, emésztésünket. Ásványi anyagokban, rostban, fehérjében és antioxidánsokban gazdag.
Ebben a kis apró gabonapehelyben található B-, E-vitamin, cink, kálium, kalcium, magnézium, cink, vas, foszfor és szelén.
A zabpehely felhasználása
A zabpehely felhasználása igen sokrétű. Használhatod különböző főételek (pl. levesek vagy rántott ételek) elkészítéséhez, kiváló desszertekhez vagy reggeli müzlihez. Az egyik leggyakoribb felhasználási módja mégis a zabkása, ami ezerféle változatban is elkészíthető: gyümölccsel, csokoládéval, magvakkal, stb. De akár még zabtejet is készíthetsz belőle!
A tökéletes gyümölcsös zabkása recept
A zabkása sokféleképpen fogyasztható. Valaki csokoládéval ízesíti, mások inkább gyümölcsökkel. Mi most az utóbbira mutatunk egy végtelenül egyszerű receptet. Készítsd el reggelinek vagy a nap bármely szakában és garantáltan feltölt energiával.
Tegyél kb. 50g zabpelyhet egy tál vízbe és hagyd kb. 5 percig ázni
Eközben forralj fel kb. 250ml tejet egy edényben
Ha felforrt a tej, tedd bele a beáztatott zabpelyhet és alacsony lángon főzd kásás állagúra (kb. 10-15 perc)
Főzés közben édesítsd a kását és adj hozzá egy csipet fahéjat
Ha elkészült a kása, díszítsd erdei gyümölccsel vagy bármilyen más szezonális gyümölccsel.
A zabpehely hatásai
A testsúly-kontrollban is fontos a szerepe, hiszen lassan felszívódó (alacsony a glikémiás indexe), nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, a teltségérzet hamarabb alakul ki és tovább is tart. Az alacsony glikémiás indexének köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják.
A zabpehely jó hatással bír továbbá a koleszterinszintre, a szív- és érrendszerre; a rákmegelőzésben is segít. A zabpehely kitűnő magnézium-, cink- és vasforrás.
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Összetevők
Zabpehely
Zabpehely tárolása
Tárolja száraz és hűvös helye, szorosan lezárt csomagolásban.
A zabpehely tápértéke
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1600 kJ / 379 kcal
800 kJ / 190 kcal
10%
Zsír
– Tetelített zsírsav
7,2 g
1,25 g
3,6 g
0,63 g
5%
3%
Szénhidrát
– Cukor
62,4 g
1,9 g
31,2 g
0,95 g
12%
1%
Rost
6,9 g
3,45 g
–
Fehérje
12,8 g
6,4 g
13%
Só**
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.