Description
Quinoa – Dél-Amerikából származik, ami magyarázza kissé egzotikus nevét. Már 5000 évvel ezelőtt ez volt az alapja az inka birodalomból származó harcosok ételeinek. A vörös quinoa szinte teljesen megegyezik a fehér változatával, a színén kívül a minimális különbséget egyrészt egy kicsivel dúsabb tápértéke és intenzívebb íze, másrészt az enyhén roppanósabb állaga adja.
Mi köze van a quinoának a rizshez?
Megjelenése és elkészítése miatt sok ember tévesen azonosítja a quinoát gabonaféléként. A helyzetet tovább bonyolítja az a tény, hogy a quinoát perui rizsnek is nevezik. Biológiai szempontból a quinoa – az amaránttal és a hajdinával együtt – a disznóparéjfélék családjába tartozó, egynyári, lágy szárú növény.
Köleshez hasonló magjainak semleges íze van, viszont az arra fogékonyaknak üdítő változatosság lehet a szokásos rizs és burgonya helyett.
Számos oka van annak, hogy miért miért érdemes quinoát enni.
A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gluténmentes növény. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és béta–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
Átlagon felüli fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak és vegánoknak kiváló táplálék. Alacsonyabb szénhidrát tartalma alkalmassá teszi fogyókúrák, diéták egyik alapanyagának. Elegendő folyadék fogyasztása mellett magas rosttartalma által tisztítja, méregteleníti a bélrendszert. Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, így hosszan tartó jóllakottság érzetet biztosít.
Semleges íze és egyszerű, gyors elkészítése miatt alkalmas köretnek, édességekhez, kásákhoz, salátákhoz, gyümölcsökhöz.
Többféle színben létezik: fehér, vörös és fekete, melyeknek íze picit eltérhet.
Tárolása:
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt tartályban vagy tasakban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1540 kJ / 368 kcal
770 kJ / 184 kcal
9%
Zsír
– Telített zsírsav
6,07 g
0,706 g
3,035 g
0,353 g
4%
2%
Szénhidrát
– Cukor
64,16 g
0,1 g
32,08 g
0,05 g
12%
Reviews
There are no reviews yet.