Leírás
A törökmogyoró felhasználása
A törökmogyoró az egyik legnépszerűbb dióféle Európa-szerte. A mogyorót használhatjuk süteményekhez, pitékhez, fagylalthoz, gyümölcssalátákhoz, édességek készítéséhez és díszítéséhez. Tökéletes snack önállóan vagy aszalt gyümölcsökkel.
A törökmogyoró hatása
Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: E- és B-vitaminban, vasban, magnéziumban, cinkben, foszforban és káliumban.
Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb, mégsem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet.
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Kálium – Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
Összetevők
törökmogyoró
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt tasakban.
A törökmogyoró kalóriatartalma 100g-ban: 677 kcal
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
2793 kJ / 677 kcal
1397 kJ / 339 kcal
17%
Zsír
– Telített zsírsav
63 g
4,51 g
31,5 g
2,23 g
45%
11%
Szénhidrát
– Cukor
6,0 g
4,0 g
3,0 g
2,0 g
1%
2%
Rost
8,9 g
4,45 g
–
Fehérje
17 g
8,5 g
17%
Só **
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.