Description
A tönkölypehely eredete
A tönkölybúzát egyes kutatások szerint már i.e. 6000 környékén Délnyugat-Ázsiában is termesztették, egészen a 19. századig a legnépszerűbb gabonaféle volt. A 20. században más búzafajok váltak kedveltebbé, de a tönkölybúzát a mai napig előszeretettel fogyasztják a tudatosan étkezők.
A tönkölypehely hatása
Magas tápanyagtartalma, gazdag fehérje-, vitamin és ásványi anyag-forrás. A B12-vitamint leszámítva megtalálható benne a teljes B-vitamin-csoport, ezen kívül E-vitamin tartalma is jelentős. Rezet, vasat, magánt, cinket, kálium, kalciumot, magnéziumot, foszfort és szelént is tartalmaz. Esszenciális zsírtartalma kedvezően hat az idegrendszerre.
Könnyen emészthető, nem terheli a szervezetet, a benne lévő anyagok viszonylag gyorsan felszívódnak az emberi szervezetben. Hosszú távú, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint s az érfalakon lerakódott zsírréteg.
A tönkölypehely felhasználása
Alacsony kalóriatartalmával jól alkalmazható fogyókúrás étrendekbe, kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet. Arra azonban figyeljünk, hogy a tönköly nem gluténmentes, lisztérzékenyek diétájában nem alkalmazható.
Hozzáadhatjuk (növényi) joghurthoz, tejhez, gyümölcshöz, aszalt gyümölcshöz, édes reggelikhez, müzlikhez. Tejjel felfőzve, gyümölcs és dióféle hozzáadásával, ízletes reggelit alkothatunk. Hosszantartó energiát nyújt a nap hátralévő részében.
Összetevők
Tönkölypehely
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helye, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1410 kJ / 334 kcal
705 kJ / 167 kcal
8%
Zsír
– Tetelített zsírsav
2,58 g
0,6 g
1,29 g
0,3 g
2%
2%
Szénhidrát
– Cukor
61,34 g
2,16 g
30,67 g
1,08 g
12%
1%
Rost
9,68 g
4,84 g
–
Fehérje
11,41 g
5,7 g
11%
Só**
Reviews
There are no reviews yet.