Leírás
A szójabab liszt eredete
Noha a kínaiak 4000 éve eszik a szóját, az európaiak még mindig csak ismerkednek vele és felhasználási lehetőségeivel. Növekvő népszerűségét rendkívül magas fehérjetartalmának és szinte végtelen kulináris lehetőségeinek köszönheti. A hústól eltérően nem tartalmaz koleszterint, és nagy adag rostot biztosít. A szójában található fitoösztrogének enyhítik a menopauza tüneteit és csökkentik a rák kockázatát.
A szójababliszt hatása
Kutatások szerint napi 47 gramm szójaprotein fogyasztása 9,3 százalékkal csökkenti a koleszterin, illetve 12,9 százalékkal a rossz koleszterin szintjét a szervezetben, ezáltal pedig a szívbetegségek, érelmeszesedés kialakulásának esélyét is csökkentheti. A többi babféléhez hasonlóan alacsony a glikémiás indexe, mivel fehérje-, illetve zsírtartalmához képest alacsony a szénhidráttartalma. Éppen ezért cukorbetegek, inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják rendszeresen.
A szójababliszt felhasználása
A vegetáriánusok, vegánok egyik legkedveltebb alapanyaga, hiszen értékes fehérjetartalma, és különleges textúrája megannyi kulináris lehetőséget rejt magában. Kiválóan alkalmas különféle pékárukhoz, valamint a levesek és szószok sűrítéséhez.
Összetevők
Szójabab liszt
Tárolása
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban
(50 g)
RI%*
50 g-ban
Energiaérték
1867 kJ / 446 kcal
934 kJ / 223 kcal
11%
Zsír
– Telített zsírsav
19,94 g
2,88 g
9,97 g
5,76 g
14%
29%
Szénhidrátok
– Cukor
30,16 g
7,33 g
15,08 g
3,66 g
6%
4%
Rost
9,3 g
4,65 g
–
Fehérje
36,49 g
18,25 g
36%
Só**
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.