Description
Szójabab: a több ezer éves "ismeretlen csodabab"
Noha a szójababot a kínaiak 4000 éve eszik, az európaiak még mindig csak ismerkednek vele és felhasználási lehetőségeivel. Növekvő népszerűségét rendkívül magas fehérjetartalmának és szinte végtelen kulináris lehetőségeinek köszönheti. A hústól eltérően nem tartalmaz koleszterint, és nagy adag rostot biztosít. A szójababban található fitoösztrogének enyhítik a menopauza tüneteit és csökkentik a rák kockázatát.
A szójabab hatása és felhasználása
Kutatások szerint napi 47 gramm szójaprotein fogyasztása 9,3 százalékkal csökkenti a koleszterin, illetve 12,9 százalékkal a rossz koleszterin szintjét a szervezetben, ezáltal pedig a szívbetegségek, érelmeszesedés kialakulásának esélyét is csökkentheti. A többi babféléhez hasonlóan a szójababnak is alacsony a glikémiás indexe, mivel fehérje-, illetve zsírtartalmához képest alacsony a szénhidráttartalma. Éppen ezért cukorbetegek, inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják rendszeresen.
Szójabab nélkül nem létezne a tofu, amely számtalan vegán és vegetáriánus túrók, sajtok, ételek alapja; de szójatejet is készítenek belőle.
Összetevők
Szójabab
Szójabab tárolása
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1787 kJ / 428 kcal
894 kJ / 214 kcal
11%
Zsír
– Telített zsírsav
19,4 g
3,33 g
9,7 g
1,67 g
14%
8%
Szénhidrát
– Cukor
13,9 g
4,4 g
6,95 g
2,2 g
3%
2%
Rost
15 g
7,5 g
–
Fehérje
41,95 g
20,98 g
42%
Só**
0,005 g
0,003 g
Reviews
There are no reviews yet.