Leírás
Feltehetően Indiából származik. Fogyasztható nyersen vagy enyhén pirítva. Hozzáadhatjuk salátához, péksüteményekhez, rántott ételekhez. Az egyre inkább népszerű tahini (másik nevén tahina) alapanyaga.
Sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, illetve vitaminokban (A-, B1-, B2-, E-) és ásványi anyagokban (kalciumban, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, réz és cink) rendkívül gazdag.
Kalciumtartalma révén fogyasztása kifejezetten ajánlott csontritkulás esetén, de a teljes csontozatra pozitív hatással bír, illetve gondoskodik a fogak és a haj szépségéről is
Fogyasztása hozzájárul a rosszindulatú sejtek burjánzásának megadályozáshoz, a migrén és a menstruációkor jelentkező fájdalmak enyhítéséhez is
Magas olajtartalma révén megakadályozhatja a daganatok növekedését
Antioxidáns, sejtmegújító hatású, erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, gátolja a véralvadást
Szuper fehérje- és energiaforrás, fáradtság és álmatlanság ellen is kiváló
A benne lévő réz miatt enyhítheti az ízületi gyulladásokat, míg a magnézium az érrendszer és a légzőszervek egészségért felelős
A "rossz koleszterin szintet" csökkenti, a "jót" emeli; erősíti a szívizmot és az idegrendszert, máj és epebántalmakat is enyhít, jó méregtelenítő hatású
Rostjtartalma az emésztésünket, anyagcserénket segíti, kiváló salaktalanító, segítik az emésztést
Ahhoz, hogy a szezámmag a legjobban hasznosulni tudjon szervezetünkben, fogyasszuk akár darálva is, ez nagyban növeli jótékony hatását (az emésztést, a tápanyag felszívódását és beépülését) a szervezetbe.
Összetevők:
Szezámmag
Tárolása:
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
2504 kJ / 598 kcal
1252 kJ / 299 kcal
15%
Zsír
– Telített zsírsav
51 g
6,9 g
25,5 g
2,5 g
36%
13%
Szénhidrát
– Cukor
4,2 g
0h
2,1 g
0h
Értékelések
Még nincsenek értékelések.