Leírás
Európában és hazánkban is régóta ismert és szeretett ismert alapanyag a felezett sárgaborsó.
A felezett sárgaborsó tulajdonképpen zöldborsószem hántolt, szárított, külső halvány héjuktól megszabadított két, lencsealakú részre esve. Rosttartalma a héj eltávolítása miatt alacsonyabb, azonban bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, sok fehérjét tartalmaz, ezért laktatja a gyomrot, táplálja az izmokat, nyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású.
A vegetáriánusok, vegánok számára ideális táplálék, mert benne van az, ami a húsban. A benne lévő B1- és B2-vitamin és a magnézium kedvezően befolyásolja az idegrendszer működését. Káliumtartalma révén csökkenti a vérnyomást, ezért szívbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. Képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet, kiváló a rosttartalma, gazdag pantotén savban (B5-vitamin), biotinban (B7-vitamin), folsavban, E-vitaminban, nem mellékesen sok nélkülözhetetlen ásványi sót, illetve kis mennyiségű C-vitamint és karotint tartalmaz.
További értékes ásványi anyagokat, nyomelemeket is tartalmaz, mint például kalcium, molibdén, vas és foszfor.
A többi hüvelyeshez hasonlóan, a sárgaborsót is érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon és csökkentsük a főzési idejét. Jól illik hozzá a fokhagyma, rozmaring, koriander, petrezselyemzöld, pirospaprika, chili, gyömbér, kurkuma, római kömény. Legismertebb elkészítési módja a főzelék.
Összetevők:
felezett sárgaborsó
Tárolása:
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* 50 g-ban
Energiaérték
1345 kJ / 321 kcal
673 kJ / 161 kcal
8%
Zsír
– Telített zsírsavak
1,4 g
0,22 g
0,7 g
0,11 g
1%
1%
Szénhidrát
– Cukor
45,2 g
0,8 g
22,6 g
0,4 g
9%
Értékelések
Még nincsenek értékelések.