Leírás
Quinoa – Dél-Amerikából származik, ami magyarázza kissé egzotikus nevét (quinoa kiejtése: kinoá vagy kinvá). Már 5000 évvel ezelőtt ez volt az alapja az inka birodalomból származó harcosok ételeinek.
Mi köze van a quinoának a rizshez?
Megjelenése és elkészítése miatt sok ember tévesen azonosítja a quinoát gabonaféléként. A helyzetet tovább bonyolítja az a tény, hogy a quinoát perui rizsnek is nevezik. Biológiai szempontból a quinoa – az amaránttal és a hajdinával együtt – a disznóparéjfélék családjába tartozó, egynyári, lágy szárú növény.
Köleshez hasonló magjainak semleges íze van, viszont az arra fogékonyaknak üdítő változatosság lehet a szokásos rizs és burgonya helyett.
A quinoa hatása
Számos oka van annak, hogy miért miért érdemes quinoát enni.
A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gluténmentes növény. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
A quinoa felhasználása
Átlagon felüli fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak és vegánoknak kiváló táplálék a quinoa. Alacsonyabb szénhidrát tartalma alkalmassá teszi fogyókúrák, diéták egyik alapanyagának. Elegendő folyadék fogyasztása mellett magas rosttartalma által tisztítja, méregteleníti a bélrendszert. Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, így hosszan tartó jóllakottság érzetet biztosít.
Semleges íze és egyszerű, gyors elkészítése miatt alkalmas köretnek, édességekhez, kásákhoz, salátákhoz, gyümölcsökhöz.
Többféle színben létezik: fehér, vörös és feketés, melyeknek íze picit eltérhet.
Quinoa tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt tartályban vagy tasakban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1490 kJ / 355 kcal
745 kJ / 177 kcal
9%
Zsír
– Telített zsírsav
5,5 g
0,7 g
2,8 g
0,4 g
4%
2%
Szénhidrát
– Cukor
57,8 g
5,1 g
28,9 g
2,6 g
11%
3%
Rost
6,8 g
3,4 g
–
Fehérje
15,1 g
7,6 g
15%
Só**
0,02 g
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.