Leírás
A pörkölt hajdina eredete
A hajdina vagy másnéven pohánka régebben a mindennapi táplálkozás része volt. Leggyakrabban kását főztek belőle, ma is leginkább ebben a formában ismerik. Íze pirítva a legfinomabb.
Előbb Közép-Ázsiában terjedt el, csak a középkor végén ismerték meg Európában is és a mérsékelt égövben kezdték termeszteni.
A pörkölt hajdina tulajdonságai
A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát. Magas élelmirost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető.
Kiváló vitaminforrás; a B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne. Magas az E-vitamin, B2-vitamin és B1-vitamintartalma.
A pörkölt hajdina hatása
Antioxidáns hatású flavonoidokat és rutint is tartalmaz, amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek. Utóbbi miatt a népgyógyászat a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használta. Továbbá ajánlják a sugárterápia okozta egészségkárosodások enyhítésére.
Kiemelkedően magas a rosttartalma támogatja az emésztő-szervrendszert, jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében.
A pörkölt hajdina felhasználása
A Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is használható, hiszen fehér lisztből készült kenyereket, pékárukat, kelt tésztákat nem lehet ebben az esetben fogyasztani. Magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a krónikus májbetegségek kezelésére előírt gyógyétrendbe történő beépítésre.
A pörkölt hajdina elkészítése
Fél bögre átöblített pirított hajdinát öntsünk fel háromszoros mennyiségű vízzel, majd főzzük alacsony lángon, amíg az összes levét elfőzzük.
Összetevők
Pörkölt hajdina
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A pörkölt hajdina tápértéke
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1469 kJ / 347 kcal
735 kJ / 174 kcal
9%
Zsír
– Telített zsírsav
3,1 g
0,6 g
1,6 g
0,3 g
2%
1%
Szénhidrát
– Cukor
63,4 g
2,9 g
31,7 g
1,5 g
12%
2%
Rost
5,9 g
2,95 g
–
Fehérje
13,5 g
6,8 g
14%
Só**
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.