Leírás
A nigella mag eredete
A nigella magot hívják még feketeköménynek és egyiptomi köménynek is.. Egyaránt használható a konyhában és mint gyógynövény. Története egésze az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol a fáraók aranyának tarották, magas antioxidáns tartalma és hatóanyagai gazdagsága miatt. Állítólag még Tutanhamon sírjának edényeiben is találtak feketekömény magokat.
A feketekömény fogyasztása
Az utóbbi éveket tekintve újra kezd népszerűvé válni a nigella mag, hiszen használható különféle sajtokhoz, lepénykenyerekhez, pogácsákhoz, zsemlékhez, kiflihez.
Fűszeres, enyhén kesernyés íze tökéletesen passzol a húsos és káposztás éltekhez, vagy akár savanyúságokhoz is.
A nigella mag, mint gyógynövény
A feketekömény vagy latinul Nigella Sativa (nigella mag), Nyugat-Ázsiában, a Közép-Keleten és Európa keleti részén őshonos. Már az ókor óta használják különböző gyógyászati, illetve szépészeti célokra. Kutatások igazolják, hogy antioxidáns-tartalma igen magas, ezért segíthet a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok enyhítésében, emellett pedig gombaölő hatása is ismert.
Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó tulajdonságai vannak; erősíti és táplálja a bőrt. Csökkentheti a vérnyomást és a koleszterint; mérsékelheti az asztma tüneteit, sőt használható hörghurut esetén is. Nyugtatja a gyomrot, használható puffadásra, gyomorgörcsre, és gyomorfekély okozta panaszokra is.
B-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag mag, és a belőle nyert feketekömény olaj is népszerű, hiszen erős rákellenes tulajdonságokkal bír.
Összetevők
feketekömény (nigella mag)
Nigella mag tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt tasakban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* 50 g-ban
Energiaérték
2478 kJ / 590 kcal
1239 kJ / 295 kcal
15%
Zsír
– Telített zsírsav
50 g
7 g
25 ganti
3,5 g
36%
18%
Szénhidrát
– Cukor
11 g
0,3 g
5,5 g
0,15 g
2%
Értékelések
Még nincsenek értékelések.