Leírás
A máriatövis mediterrán térségből származik: Dél- és Délkelet-Európából, Észak-Afrikából, Nyugat-Ázsiából és Közép-Ázsia egyes régióiból (India, Pakisztán). Betelepített fajként a világ számos részén elterjedt. Megtalálható már Afrika és Európa más területein, Ausztráliában, Új-Zélandon, Észak- és Dél-Amerikában.
Májunk egészsége és megfelelő működése kulcsfontosságú egészségünk szempontjából.
A máriatövis fogyasztása révén hatásosan, mégis természetes módon tápláljuk és óvjuk az egyik legfontosabb szervünket. Ez a növény egyik legerősebb méregtelenítő. Orvosi gyógynövényként már a 19. század végén is használták a máj védelme érdekében. A népiesen csak ’ősz- vagy tejbogáncsként’ nevezett gyógynövény méregtelenít, és támogatja a máj létfontosságú funkcióit. Egészségmegőrző jelentőségéről sokat elárul az a tény is, hogy 2013-ban Magyarországon a máriatövis volt „Az év gyógynövénye”.
A máriatövis hatóanyaga (szilibinin) a növény magjában található meg a legmagasabb koncentrációban.
Magként a bogáncs felhasználható zöldséglevek, gyümölcslevek, diétás saláták, joghurt, kefir és még író kiegészítőjeként. Kesernyés íze miatt kevesen kedvelik ezt a formáját, viszont elrágva sokkal erőteljesebb, intenzívebb a hatása. napi 2-3 kávéskanálnyi elrágása javallott a főétkezések előtt, támogatva a máj működését.
Teaként fogyasztva egy csésze teához egy teáskanálnyi összetört vagy őrölt magot forrázzunk le, és hagyjuk állni 15 percig. Célszerű étkezések előtt, napi három alkalommal egy-egy csészényit fogyasztani.
Tárolása:
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt tartályban vagy tasakban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%*50 g-ban
Energiaérték
1558 kJ / 371 kcal
779 kJ / 186 kcal
9%
Zsír
– telített zsírsav
23 g
3,9 g
11,5 g
2 g
16%
10%
Szénhidrát
– Cukor
1,3 g
1 g
0,7 g
0,5 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.