Description
A mandulavaj fogyasztása
A mandulavaj vagy mandulakrém tökéletes kenyérre vagy puffasztott rizsre kenve; szendvicsekhez, fagylalthoz, palacsintához, házi készítésű süteményeinkhez adhatjuk..
A mandula(vaj) élettani hatása
A mandulavaj kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kálcium, magnézium említendő, de nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, mangánt és cinket is.
Kálium – Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Mangán – A mangán hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához.
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
Összetevők
100% pörkölt mandula – 100%-ig természetes. Pálmaolaj, só és cukor hozzáadása nélkül készül.
A mandulavaj tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt tasakban. Felbontás után 1 hónapon belül el kell fogyasztani.
További információk: A krém felületén található mandulaolaj természetes jelenség.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (25 g)
RI%* (25 g-ban)
Energiaérték
2528 kJ / 602 kcal
632 kJ / 150 kcal
8%
Zsír
– Telített zsírsav
50,6 g
3,9 g
12,7 g
1,0 g
18%
5%
Szénhidrát
– Cukor
9,5 g
5,0 g
2,4 g
1,3 g
1%
1%
Rost
10,4 g
2,6 g
–
Fehérje
21,9 g
5,5 g
11%
Só **
0,07 g
0,02 g
Reviews
There are no reviews yet.