Mandula, világos 500g

Original price was: 2 600 Ft.Current price is: 2 300 Ft.

SKU 411 Kategória

Description

Honnan származik ez a csodálatos olajos mag, a mandula?
A mandulafa tipikusan az a növény, ami nem terem meg mindenhol a világon. A mandula minden bizonnyal a korábbi Levante térségből származik, vagyis a mai Szíria, Izrael, Libanon, Jordánia területéről. I.e. 3000 évvel is már fogyasztottak mandulát néhány ebből a korból fennmaradt emlékből ítélve.

A mai legnagyobb mandulatermelők az USA, azon belül is California (csaknem 50%+ piacrészesedéssel), Spanyolország és Irán. Azonban mára szinte minden melegebb éghajlatú vidéken termelnek mandulát, köztük Magyarországon is.
A világos mandula fogyasztása
A mandula egy igazi szuperétel vagy szuper-alapanyag, attól függően, hogyan használjuk. Önmagában mindenki ismeri és fogyasztja: egyszerűen lehetetlen megállni vele. De tudtad, hogy számos főétel, pl. húsok, halak, salátákhoz is jó választás? Arról már nem is beszélve, hogy mennyire fel lehet dobni vele egy-egy reggeli müzlit vagy süteményt (főleg a karácsonyi időszakban).

A mandula hatása
A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kálcium, magnézium említendő, de nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, mangánt és cinket is.

Kálium –  Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Mangán – A mangán hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához.
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.

Összetevők
mandula
Tárolás
Tárolja a mandulát száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.

Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)

RI%* (50 g-ban)

Energiaérték
2566 kJ / 621 kcal
1283 kJ / 311 kcal
16%

Zsír

– Telített zsírsav
52 g

4,74 g
26 g

2,37 g

37%
12%

Szénhidrát
– Cukor

7,6 g

4,9 g
3,8 g

2,45 g

1%
3%

Rost
12,9 g
6,45 g

Fehérje
24,1 g
12,05 g
24%

Só **
0,04 g
0,02 g

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Mandula, világos 500g”

Értesülj legújabb akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőként a legújabb termékekről és az akciókról!