Leírás
A makadámia dió eredete
Makadámdió, makadámia dió vagy ausztrál mogyoró valójában nem is kemény, hanem kellemesen puha, majdnem krémes állagú, intenzív ízű mag. Termőhelye egy kb. 20 méter magas fa Ausztrália keleti partvidékein, amely akár 100 éven keresztül is képes termést hozni.
A makadámdió hatása
A makadámia dió számos csodát rejt magában, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: A-, B-, és E-vitamint tartalmaz, de található benne vas, folsav, protein, tiamin, cink, réz, kalcium, foszfor, kálium és magnézium is. Olyan antioxidánsokkal rendelezik, mint a polifenolok, aminosavak és a szelén. Emellett magas a rosttartalma is.
A makadámdiónak magas a flavonoid tartalma. Így a fogyasztása meggátolja a sejtkárosodást és védelmet nyújtanak a környezeti méreganyagokkal szemben. Rákos megbetegedések esetén kifejezetten védelmet adhat fogyasztása. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, védi a szívet, tisztítja az ereket.
A legmagasabb arányban magnézium, vas és foszfor található benne:
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Mindezek mellett a kozmetikai ipar is kedveli, olaja regenerálja, ránctalanítja a bőrt.
Összetevők
makadámia dió
A makadámia dió tárolása
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
3163 kJ / 753 kcal
1582 kJ / 377 kcal
19%
Zsír
– Tetített zsírsav
75,8 g
12,1 g
37,9 g
6,1 g
54%
30%
Szénhidrát
– Cukor
5,6 g
4,6 g
2,8 g
2,3 g
1%
3%
Rost
8,6 g
4,3 g
–
Fehérje
7,9 g
4,0 g
8%
Só **
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.