Leírás
A lenmagot évezredek óta fogyasztja az emberiség. A len kicsi, sötétbarna- vagy aranybarna színű mag, mely a leggazdagabb forrása a növényi alapú omega-3 zsírsavaknak. Nagyon magas a rosttartalma. Támogatja az emésztést és a szívműködést, csökkenti a koleszterin szintet.
A lenmag biztosítja az omega-3-bevitelt, őrölve pedig sűrű, ragacsos állagának köszönhetően kiváltható vele a tojás használata, fogyasztása.
A lenmag nem csak az emésztésnek tesz jót, hanem széppé teheti a bőrt, csökkentheti az édesség utáni vágyat, összhangba hozhatja a hormonrendszert, segítheti a fogyókúrát.
Lignánt is tartalmaz, ami egy szelíd hatású fitoösztrogén. (Hétszer többet tartalmaz, mint például a lenmag). A lignánok akadályozzák az ösztrogénfüggő daganatok kialakulását, csökkentik a menstruációs panaszokat, menupauza tüneteit, gyulladásokat, fájdalmakat. De a férfiakra is csak pozitívan hat, csökkenti a prosztata daganat kialakulásának esélyét.
A lenmagfogyasztás csökkenti a vércukrot és a vér inzulintartalmát, és növeli a sejtek inzulinérzékenységét.
A lenmag kiváló forrása a következőknek:
B1 vitamin – A B1 vitamin vagy tiamin igazi agyserkentő, kedvezően hat az idegrendszerre, fokozza a vérkeringést, segíti a vérképződést,szénhidrát-anyagcserét és a savtermelést.
Mangán – A mangán hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához.
Magnézium– segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Szelén – segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, antioxidáns és antivirális hatású. Támogatja a pajzsmirigy megfelelő működését, segít a hormonális egyensúly megtartásában, illetve a meddőség kezelésében.
Összetevők:
lenmag
Tárolása:
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* 50 g-ban
Energiaérték
2096 kJ / 499 kcal
1048 kJ / 250 kcal
12%
Zsír
– Telített zsírsav
31g
2,36 g
15,5 g
1,18 g
22%
6%
Szénhidrát
– Cukor
17 g
0,3 g
8,5 g
0,15 g
2%
Értékelések
Még nincsenek értékelések.