Kölespehely 250g

390 Ft

SKU 675 Kategória

Leírás

A kölespehely hatása
A kölest élettani hatásai és íze ellenére évek óta elfelejtik, de az utóbbi évtizedekben új erőre kapott népszerűsége. Tápanyagban gazdag gabonaféle, mely a fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma.

A köles javítja az anyagcserét és csökkenti a „rossz” koleszterinszintet. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, foszfort, káliumot, kalciumot, szilíciumot, rezet, nátriumot, valamint C-, P-, E- és komplex B-vitamint tartalmaz. Vas és magnéziumtartalma miatt remek megoldás a vérszegénységgel vagy krónikus fáradtsággal küzdők számára. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát.

Rengeteg más pozítiv tulajdonsága is van még ezen kívül: Prebiotikumként működik (hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez), javítja a hangulatot (segíti a szerotonin termelődését), jó minőségű fehérjeforrás (csupán 50 gramm fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát).
A kölespehely elkészítése
A köles köretként való elkészítése gyakorlatilag gyerekjáték.

Először is mérj ki egy adag kölespelyhet (pl. egy pohár)
Egy szűrő segítségével folyó víz alatt alaposan mosd meg
Vegyél elő egy edényt és tedd bele a megmosott kölespelyhet
Önts hozzá háromszoros mennyiségű vizet (egy pohár köles esetén három pohár víz)
Ízesítsd sóval vagy bármi mással ízlés szerint (pl. kurkuma, pirospaprika)
Majd főzd addig, amíg fel nem szívja az összes vizet.

Mire és miért jó a köles?
A kölespehelynek kellemes, enyhén édeskés íze van. Ajánlott müzlibe, joghurtba vagy akár ételek sűrítésére. A köles kiváló forrása a következő ásványi anyagoknak:

Kálium –  Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.

Összetevők
Kölespehely
Kölespehely tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.

 Tápérték

100 g-ban

Egy adagban (50 g) 

RI%* 50 g-ban

Energiaérték

1665 kJ / 393 kcal

833 kJ / 197 kcal

10%

Zsír
– Telített zsírsav

3,2 g
0,4 g

1,6 g
0,2 g

2%
1%

Szénhidrát
– Cukor

80,5 g
0 g

40,3 g
0 g

15%
0%

Rost

3,8 g

1,9 g

Fehérje

8,7 g

4,4 g

9%

Só**

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kölespehely 250g” értékelése elsőként

Értesülj legújabb akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőként a legújabb termékekről és az akciókról!