Leírás
A jázmin rizs eredete
A jázmin rizs egy hosszú szemű, kellemes aromájú, illatos rizsfajta, mely eredendően Délkelet Ázsiában volt honos. Elnevezését az illatáról kapta.
A jázmin rizs tulajdonságai
A jázmin rizs a basmati rizs egyik alfaja. Formája hosszúkás, színe pedig legtöbbször enyhén átlátszó. A jázmin rizs állaga lágy, könnyű. Aromája nagyon jellegzetes, amit akár egy, másfél évig is megőriz. A jázmin rizs kitűnő forrása a fehérjének, szénhidrátnak, vitaminoknak (B1 és B3-vitamin), illetve ásványi anyagoknak, úgy mint a vas vagy a szelén.
A jázmin rizs felhasználása
Kiváló kiegészítője az ázsiai konyhának, viszont süteményekhez vagy rizottóhoz nem ajánlott. Remek választás könnyű, aromás köretnek vagy akár salátához is.
A jázmin rizs elkészítése
Forraljuk a jázmin rizst vízben 1:2 arányban (100 g rizsre, 200 ml vízet számoljunk). Forraljuk fel a vizet, öntsük bele a rizst és alacsony lángon főzzük 15-20 percig, amíg lágy nem lesz.
Összetevők
Jázmin rizs
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A jázmin rizs tápértéke
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1450 kJ / 347 kcal
725 kJ / 174 kcal
9%
Zsír
– Telített zsírsav
0,9 g
0 g
0,5 g
0 g
1%
0%
Szénhidrát
– Cukor
72,4 g
0 g
36,2 g
0 g
14%
0%
Rost
0,6 g
0,3 g
–
Fehérje
12,7 g
6,4 g
13%
Só**
0,1 g
0,05 g
1%
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.