Leírás
A napraforgót mindenki ismeri, virágjára már ránézni is öröm. Még sem csak szépségéért termesztik. Elsősorban olyan nyersanyag, amelyet olaj előállításához használnak, élelmiszer- és kozmetikai célokra egyaránt. Kínában papírok készítésére használták a napraforgószárakat. De persze kiváló snack is a hántolt napraforgó.
A napraforgómag hatása
A természetes és a népi orvoslásban köhögésgátlóként használják, a Közel-Keleten tinktúrákat készítek és a láz enyhítésére használják a hántolt napraforgót.
Gazdag esszenciális zsírsavakban, fehérjében, vitaminokban, B1-, B2-, és különösképp E-vitaminban, de számos ásványi anyagot, nyomelemet, cinket, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot, és szelént is tartalmaz.
A hántolt napraforgómag rengeteg makro- és mikroelemet, aminosavat és fitoszterint tartalmaz, elősegítve az LDL koleszterin csökkentését. Az egyik említett aminosav a triptofán, amely a szerotonin hormon termelődéséért felelős.
Mire jó a hántolt napraforgómag?
Nem csak a pörkölve, sósan érdemes fogyasztani, sokféleképp használható a hántolt napraforgó. Hozzáadható kásákhoz, müzlihez, joghurthoz, száraz serpenyőben megpirítva bármilyen salátához adható. Készíthetünk belőle vegán „túrót”, fűszerezve kenyérfeltétet, krémet, de megszórhatjuk vele a pékárukat is.
Összetevők
hántolt napraforgómag
Hántolt napraforgó tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* 50 g-ban
Energiaérték
2471 kJ / 595 kcal
1236 kJ / 297 kcal
15%
Zsír
– Telített zsírsav
43,7 g
4,42 g
21,9 g
2,21 g
31%
11%
Szénhidrát
– Cukor
18,6 g
2,3 g
9,3 g
1,2 g
4%
1%
Rost
6,0 g
3,0 g
–
Fehérje
28,8 g
14,4 g
29%
Só**
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.