Hántolt köles 1000g/1 kg

Original price was: 980 Ft.Current price is: 670 Ft.

SKU 625 Kategória

Leírás

A hántolt köles eredete
A kölest hosszú időre elfeledték, pedig Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.

A 21. század kulináris felfedezettje, a gluténmentes ételek királynője, az élelmiszerforradalom nyertese. A közelmúltig ez a gabona nem volt olyan népszerű, mint a búza, rizs vagy zab. Azonban mivel eredendően gluténmentes növény, a cölikáliában (gluténérzékenységben, – intoleranciában) szenvedők kedvelt eledele lett.
A hántolt köles élettani hatása
A hántolt köles kiváló antioxidáns és gazdag ásványi anyag-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, cinket, mangánt, kalciumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot és rezet.

A kölesben ezen kívül sok a komplex B-vitamin (niacin, folacin, riboflavin, tiamin), E-vitamin és lecitin van, amelyek ismertek az emlékezet javításában és a koleszterinszint csökkentésében. Vas és magnéziumtartalma miatt remek megoldás a vérszegénységgel vagy krónikus fáradtsággal küzdők számára. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát.

A hántolt köles tulajdonságai
A kölesnek prebiotikus aktivitása van, nem teszi lehetővé a „rossz” baktériumok elszaporodását. Továbbá triptofánt tartalmaz, azaz azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására ( az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat).

Könnyen emészthető fehérjeforrás, így a vegetáriánus és vegán ételek népszerű alkotóeleme. Egészséges és alakbarát köret és alapanyag, azaz fogyókúrázók számára is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig érezzük telítettnek magunkat, így a kalóriadús ételek iránti sóvárgást is el tudjuk kerülni.

A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe!
A köles kiváló forrása a következőknek

Kálium –  Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.

A hántolt köles elkészítése
A hántolt kölest egy alapos, forró vizes átöblítés után egy tálba helyezzük, majd leöntjük annyi forrásban lévő vízzel, ami pont ellepi. 1 percen keresztül kevergetjük, majd átmossuk, leszűrjük és megismételjük ezt a folyamatot még négyszer. Az utolsó körben 5 percig kevergetjük a vízben.

Ezt követően ízlés szerint lepirítjuk, majd háromszoros sós vízben 8-10 perc alatt készre főzzük. Tálalás előtt 15 percig állni hagyjuk.
Összetevők
Köles
A hántolt köles tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A hántolt köles tápértéke

Tápérték

100 g-ban

Egy adagban (50 g) 

RI%* 50 g-ban

Energiaérték

1488 kJ / 351 kcal

744 kJ / 176 kcal

9%

Zsír
– Telített zsírsav

2,9 g
0,6 g

1,45 g
0,3 g

2%
2%

Szénhidrát
– Cukor

68,4 g
13,4 g

34,2 g
6,7 g

13%
7%

Rost

3,2 g

1,6 g

Fehérje

11,3 g

5,65 g

11%

Só**

0,01 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hántolt köles 1000g/1 kg” értékelése elsőként

Értesülj legújabb akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőként a legújabb termékekről és az akciókról!