Leírás
A hajdina liszt tulajdonságai
A hajdina, más néven pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, mégis sokszor a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Barnás magjai vannak és kellemes íze, jellegzetes, enyhén diós. Tápanyagban rendkívül gazdag növény, melyet natúr, pörkölt változatban is fogyasztanak, illetve lisztje is népszerű és számos módon használható.
Értékes vitaminforrás és antioxidáns, a B-vitamcsoport majdnem minden tagját tartalmazza, valamint E-vitamint, P-vitamint (rutin) és flavonoidokat.
A hajdina liszt hatása
A hajdinát, P-vitamin tartalma miatt régen a hajdinát a magas vérnyomás csillapítása miatt is fogyasztották, mint gyógynövényt. A P-vitaminnak köszönhetően erősödnek a kötőszövetek, az érrendszer, a rutin részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamatában, továbbá használják a vénás betegségek kezelésénél.
Magas rosttartalmának hála, támogatja az emésztést, használható a székrekedés kezelésében, és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
A hajdina liszt felhasználása
A hajdina alkalmazható a Candida fertőzés kezelésére ajánlott diétában. Eszerint az étrend szerint nem fogyaszthatók fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták. Ezek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnak. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
A kéntartalmú aminosavak (pl metionin) a máj elzsírosodását és betegségeit segíti. A hajdina gazdag metioninforrás, ennek köszönhetően alkalmas gyógyétrendbe történő beépítésre is.
A hajdina (illetve a hajdina liszt) kiváló forrása a következőknek:
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
Összetevők
Hajdina liszt
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helye, szorosan lezárt csomagolásban.
A hajdina liszt szénhidráttartalma 100g-ban: 69g
Tápértéke
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* 50 g-ban
Energiaérték
1539 kJ / 367 kcal
770 kJ / 183 kcal
9%
Zsír
– Telített zsírsavak
2,7 g
0,6 g
1,4 g
0,3 g
2%
2%
Szénhidrát
– Cukor
68,6 g
0 g
34,3 g
0 g
13%
0%
Rost
5,9 g
3,0 g
–
Fehérje
14 g
7,0 g
14%
Só**
Értékelések
Még nincsenek értékelések.