Leírás
A gesztenyeliszt felhasználása
A gesztenye liszt kiválóan alkalmas, hogy a búzalisztet kiváltsa. Aromás liszt, ezért azoknak ajánljuk, akik szeretik a gesztenye illatát.
Olaszországban régóta ismert és kedvelt lisztféle. Az ismert lepénykenyeret, a foccacia-t („focaccia castagne” vagy „focaccia con farina di castagne”) ebből is készíthetik. Egykor hazánkban is hagyománya volt használatának.
Használható egyaránt édes és sós ételekhez: süteményekhez, muffinokhoz, palacsintákhoz, kalácsokhoz, piskótákhoz, rétesekhez, gofrikhoz és kenyérfélékhez is. De készítenek belőle száraztésztákat is.
A gesztenye liszt tulajdonságai
Más gluténmentes lisztekhez viszonyítva a gesztenye liszt textúrája hasonlít leginkább a búzalisztéhez. Így sokféle módon váltható ki a hagyományos liszt.
Magas a fehérje- és rosttartalma, utóbbi miatt pedig hosszabb ideig tartó telítettség érzetet biztosít. A gesztenye maga is igazi tápanyagban gazdag növény, valódi antioxidáns, tele E-vitaminnal, C-vitaminnal, továbbá tartalmaz B1-, B2- és B6-vitamint. Ásványi anyag és nyomelem tartalma is jelentős: nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, rezet, vasat, magnéziumot is tartalmaz.
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helye, szorosan lezárt csomagolásban.
A gesztenyeliszt szénhidráttartalma 100g-ban: 70g
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* 50 g-ban
Energiaérték
1371 kJ / 324 kcal
686 kJ / 162 kcal
8%
Zsír
– Telített zsírsavakat
3,4 g
0 g
1,7 g
0 g
2%
0%
szénhidrátok
– Cukor
70 g
18 g
35 g
9 g
13%
10%
Rost
16 g
8 g
–
Fehérje
7 g
3,5 g
7%
Só**
0,03 g
0,015 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.