Leírás
A fehér mákot hívják még indiai vagy ázsiai máknak is, és beltartalmát, élettani hatását tekintve ugyanannyira gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, mint a "hagyományos" kék mák. Sőt, nagyobb mennyiségben tartalmazza azokat.
Rendkívül gazdag telítetlen, kalciumtartalma pedig az egyik legmagasabb a növényi eredetű táplálékok közül. Kevésbé édes, mint a hagyomásnyos mák, íze inkább a dióra emlékeztet kissé.
A fehér mák különösen gazdag zsírsavban (linolsav), fehérjében, élelmi rostban, ásványi anyagokban, úgy mint a vas, a réz, a kalcium, a kálium, a foszfor, a mangán, a cink és a magnézium. Kiváló forrása a B-komplex vitaminoknak, E-vitaminnak. Fogyasztása csökkenti a rossz koleszterinszintet. Fájdalom- és lázcsillapító hatású, valamint támogatja az emésztőrendszert.
Indiában enyhén megpörkölve párolt zöldségekhez, burgonyás ételekhez, tojásételekhez, rizs- és tésztaételekhez adják. Kenyerek, péksütemények díszítésére, töltésére, sajtok bevonatához, szószok alapanyagaként is használatos.
Összetevők:
fehér mák
Tárolása:
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
2263 kJ / 539 kcal
1131 kJ / 169 kcal
13%
Zsír
– Telített zsírsav
42,9 g
5,5 g
21,5 g
2,8 g
31%
14%
Szénhidrát
– Cukor
4,2 g
3,2 g
2,1 g
1,6 g
1%
2%
Rost
20,5 g
10,3 g
–
Fehérje
23,7 g
11,9 g
24%
Só**
0,02 g
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.