Leírás
Az eritrit használata
Az eritrit vagy eritritol tulajdonságai kiválóak, egészséges alternatívát jelentnek a répacukor kiváltására. Szacharóz pótlására használják, nem csak édesítőszerként, hanem összetevőként az alacsony fűtőértékű és cukortartalmú termékekben is.
Az eritritol jellemzői
Az eritritol az ún. cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. A legismertebb cukoralkoholok közé tartozik például a xylitol, a szorbitol és a maltitol is, hogy csak néhányat említsünk közülük. Ám az eritrit mintha sok mindenben eltérne a többi cukoralkoholtól:
Sokkal kevesebb benne a kalória.
Nem emeli meg a vércukor- és az inzulinszintet
Nem táplálja a szájüregben élő baktériumokat.
Összehasonlításképpen: a normál asztali cukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, a xilitol 2,4-et az eritritol pedig mindössze 0,24-et.
Az emberi test nem rendelkezik az eritritol lebontásához szükséges enzimmel. Miután elfogyasztottuk, bekerül a véráramba, majd a vizelettel együtt kiürül a szervezetből.
Az eritrit édesítő ereje
A eritritol kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a.
Az eritritol kalória tartalma: 100 g-ban 0 kcal
Az eritritol glikémiás indexe: alacsony
Értékelések
Még nincsenek értékelések.