Csicseriborsó liszt 500g

620 Ft

SKU 643 Kategória

Description

A csicseriborsó liszt eredete
A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Ma már sok szubtrópusi vidéken termesztik, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.

Az indiai konyha pótolhatatlan alkotóeleme, valamint a növényi és a gluténmentes étrend fontos eleme. Noha még nem olyan népszerű, mint a búzaliszt, elismert az új ízek kedvelői, az egészséges táplálkozás szerelmeseinek körében.
A csicseriborsó liszt tulajdonságai
A hüvelyesek közül az átlagosnál is több fehérjét, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Lassú felszívódású szénhidrát, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Támogatja az emésztést. Gazdag továbbá B1- és B6-vitaminban, illetve bőségesen tartalmaz folsavat, kalciumot, cinket, vasat, magnéziumot.
A csicseriborsó liszt felhasználása
A csicseriborsó lisztet széles körben használják, de a gluténmentes konyha egyik fő lisztje. De érdemes tudni, hogy nem működik úgy, mint a hagyományos búzaliszt, pl kelt tészták készítésére nem kifejezetten alkalmas. Viszont cserébe számos módon használhatjuk: indiai kenyér- és lepényfélékhez, édességekhez, pástétomokhoz, krémlevesekhez, panírozáshoz (pakora). Kiválthatja a tojást panírozásnál, vagy készíthetünk vele vegán „omlettet”.

A csicseriborsó gazdag forrása a következőknek:

Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.

Összetevők
Csicseriborsó liszt
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helye, szorosan lezárt csomagolásban.

A csicseriborsó liszt szénhidráttartalma 100g-ban: 63g

Tápérték

100 g-ban

Egy adagban (50 g) 

RI% * 50 g-ban

Energiaérték

1582 kJ / 378 kcal

791 kJ / 189 kcal

9%

Zsír
– telített zsírsav

6,04 g
0,6 g

3,02 g
0,3 g

4%
2%

Szénhidrát
– Cukor

62,95 g
10,7 g

31,48 g
5,35 g

12%
6%

Rost

12,2 g

6,1 g

Fehérje

20,47 g

10,34 g

21%

Só**

0,06 g

0,03 g

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Csicseriborsó liszt 500g”

Értesülj legújabb akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőként a legújabb termékekről és az akciókról!