Description
A csicseriborsó liszt eredete
A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Ma már sok szubtrópusi vidéken termesztik, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.
Az indiai konyha pótolhatatlan alkotóeleme, valamint a növényi és a gluténmentes étrend fontos eleme. Noha még nem olyan népszerű, mint a búzaliszt, elismert az új ízek kedvelői, az egészséges táplálkozás szerelmeseinek körében.
A csicseriborsó liszt tulajdonságai
A hüvelyesek közül az átlagosnál is több fehérjét, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Lassú felszívódású szénhidrát, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Támogatja az emésztést. Gazdag továbbá B1- és B6-vitaminban, illetve bőségesen tartalmaz folsavat, kalciumot, cinket, vasat, magnéziumot.
A csicseriborsó liszt felhasználása
A csicseriborsó lisztet széles körben használják, de a gluténmentes konyha egyik fő lisztje. De érdemes tudni, hogy nem működik úgy, mint a hagyományos búzaliszt, pl kelt tészták készítésére nem kifejezetten alkalmas. Viszont cserébe számos módon használhatjuk: indiai kenyér- és lepényfélékhez, édességekhez, pástétomokhoz, krémlevesekhez, panírozáshoz (pakora). Kiválthatja a tojást panírozásnál, vagy készíthetünk vele vegán „omlettet”.
A csicseriborsó gazdag forrása a következőknek:
Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Összetevők
Csicseriborsó liszt
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helye, szorosan lezárt csomagolásban.
A csicseriborsó liszt szénhidráttartalma 100g-ban: 63g
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI% * 50 g-ban
Energiaérték
1582 kJ / 378 kcal
791 kJ / 189 kcal
9%
Zsír
– telített zsírsav
6,04 g
0,6 g
3,02 g
0,3 g
4%
2%
Szénhidrát
– Cukor
62,95 g
10,7 g
31,48 g
5,35 g
12%
6%
Rost
12,2 g
6,1 g
–
Fehérje
20,47 g
10,34 g
21%
Só**
0,06 g
0,03 g
Reviews
There are no reviews yet.