Leírás
A chia magot a 13. századtól termesztik, az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére használták, fontos energia- és fehérjeforrásként fogyasztották.
Napjainkban főleg Mexikóban, Guatemalában, Bolíviában, Ausztráliában, Argentínában, Ecuadorban termesztik. Európában még nem annyira ismert, és csak pár éve lépett be hazánk területére. Ennek oka az, hogy a chia magot az Európai Unió viszonylag nemrégiben – 2009-ben – hagyta jóvá élelmiszerként.
A chia mag valódi vitamin- és energiabomba. A spanyol zsályamagban található tápértékek hozzájárulnak a következőkhöz:
a memória és a koncentráció javítása,
immunitás erősítése,
csökkenti a rossz koleszterin szintjét,
a szabad gyökök kiküszöbölése, azaz antioxidáns (és ezzel késleltetve az öregedési folyamatokat),
az emésztőrendszer működésének javítása,
javítja a haj állapota, a bőr és a köröm,
energia és életerő hozzáadása.
Különleges íze nincs, illatra picit változhat, adott terméstől függően. Általában alapvetően semleges, nagyon enyhe diós, füves utólagos aromával. Könnyen felszívja a vizet, sűrítő tulajdonsággal rendelkezik.
A chia magból tápláló pudingokat, italokat vagy turmixokat készíthetük. Egyben számos desszert alapja, sütemények és pékáruk hozzávalója.
Fontos tudni!
Az ajánlott napi adag 15 gramm (kb 3 teáskanálnyi). A chia egyes allergiákat felerősíthet, ezt nevezzük keresztallergiának. (Pl szezám, mustár, zab, stb)
A chia mag kiváló forrása a következőknek:
Vas
Magnézium
Kalcium
Mangán
Réz
Omega-3
Összetevők:
Chia mag
Tárolása:
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (15 g)
RI%* 15 g-ban
Energiaérték
1861 kJ / 443 kcal
279 kJ / 66 kcal
3%
Zsír
– Telített zsírsav
30,74 g
3,33 g
4,6 g
0,5 g
7%
2%
Szénhidrát
– Cukor
7,72 g
0 g
1,16 g
0 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.