Leírás
Honnan származik a törökrizs avagy a bulgur?
Nem véletlen az elnevezés: törökrizs. Egyértelműen Törökországban (na meg itthon a török éttermekben) és a Közel-Keleten a legnépszerűbb ez a tört búzafajta. Sokan úgy gondolják, hogy hazánkba a török hódoltság idején került be a bulgur és azóta fogyasztjuk többé-kevésbé rendszeresen.
Hosszú évek és évszázadok alatt azonban több helyen is megvetette a lábát a bulgur. Szinte elképzelhetetlen az indiai konyha nélküle, de a mediterrán konyhában is igen gyakran visszaköszön köretként vagy saláták alapanyagaként.
A bulgur felhasználása
Bármilyen szinte bármilyen ételt elkészíthetünk vele: előételeket, salátákat, főételeket, de akár még desszerteket is! A rizs, a kuszkusz és a tarhonya kiváltására is remek ötlet. Igazán különleges ízélményt érhetünk el, ha a főzés közben egy kis kurkumával és curryvel ízesítjük – így a saláta vagy az előétel teljesen más karakterisztikát kaphat.
A bulgur tulajdonságai
A bulgurt durumbúzából nyerik. Krémsárga színű, enyhén diós ízű és aromájú. Gazdag ásványi anyag forrás:
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot és a fáradtságot.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában.
Kálium – segít az idegrendszer megfelelő működésében.
A bulgur hatása
Kétségtelenül a bulgur egyik legjelentősebb élettani hatása az emésztés- és vérkeringés-javítás. Ezen felül javítja a koleszterinszintet, karban tartja a vércukorszintet és immunerősítő-stresszűző-szívvédő hatásokkal bír. Továbbá hasznos az álmatlanság ellen is.
A bulgur köretnek való elkészítése
A bulgur elkészítése rendkívül egyszerű: mérj ki egy bögrényi bulgurt, mosd át alaposan, majd tedd egy tálba és öntsd fel kétszeres mennyiségű sós, forrásban lévő vízzel. 5 perc főzés után húzd le a tűzről és tálalás előtt hagyd állni 12-15 percig. Friss petrezselyemmel az igazi.
Összetevők
bulgur – durum búza
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A bulgur tápértéke
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1377 kJ / 328 kcal
689 kJ / 164 kcal
8%
zsír
– telített zsírsavak
1,3 g
0,2 g
0,7 g
0,1 g
1%
1%
Szénhidrát
– ebből cukor
57,6 g
0,4 g
28,8 g
0,2 g
11%
Értékelések
Még nincsenek értékelések.