Leírás
A brazildió vagy paradió az Amazonas felső medencéjében található, vadon növekvő fa magja. Ez a fa akár 30-45, sőt ritkán akár 50 méter magasra is megnőhet.
A brazildió hatása
A brazil dió egy finom, édes, karakteres ízű mag számos pozitív hatással az egészségünkre:
Szelén – országtól és származástól függően 1-2 szem brazildió már fedezi a napi szelén igényt. 100 g brazildió pedig akár 19-szer több szelént tartalmaz, mint 100 g tonhal!
Vitaminok és ásványi anyagok – ez a nagy mag javítja a bőr megjelenését, erősíti az immunitást, növeli a termékenységet és csökkenti a stresszt.
Fogyasszon 4-5 darab brazildiót naponta, hogy érezze az egészségre gyakorolt kedvező hatását.
Magas a kalória- és zsírtartalma, ez utóbbi elsősorban a telítetlen zsírsavak magas tartalmának köszönhető, amelyek felelősek a „rossz” koleszterin szintjének szabályozásáért vagy a magas vérnyomás csökkentéséért. Egy marék brazildió nem egy egészségtelen snack, tele üres kalóriával, hanem tiszta energia és csodás tápanyagok mennyei kombinációja.
A brazildió felhasználása
A brazildió (paradió) sütemények, desszertek, magkeverékek és saláták kiegészítéseként is fogyasztható. Más diófélékhez hasonlóan krémesítve is kedvelik. A kozmetikumokban sejtmegújító és ápoló tulajdonságainak köszönhetően is használják.
A brazildió természetes forrása a következőknek:
Foszfor- segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot és a stresszt
Kálium – segít az idegrendszer megfelelő működésében
Összetevők
brazildió
A brazil dió tárolása
Tárolja szobahőmérsékleten, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
2894 kJ / 689 kcal
1447 kJ / 345 kcal
17%
Zsír
– Telített zsírsav
66,4 g
15,1 g
33,2 g
7,6 g
47%
38%
Szénhidrát
– Cukor
4,8 g
2,3 g
2,4 g
1,2 g
1%
1%
Rost
7,5 g
3,8 g
–
Fehérje
14,3 g
7,2 g
14%
Só **
0,01 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.