Barna rizs 1000g

670 Ft

SKU 613 Kategória

Leírás

A barna rizs tulajdonságai
A barna rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.
A barna rizs szénhidráttartalmát tekintve a legmagasabb a gabonafélék között, 100 grammban átlagosan 75-80 gramm szénhidrát található. Magas a rosttartalma, mely támogatja az emésztőrendszert.
A barna rizs hatása
A barna rizs egyenletesen tartja a vércukorszintet, a cukorbetegeknek érdemes ezt a rizsfajtát választani, ellenben a fehér rizzsel.
A szelénium tartalma jó hatással van a szívműködésre.
A barna rizs felhasználása
A különböző fajták a főzés után eltérő állagot mutatnak, ezért más-más célra szokás használni őket. A hosszú szemű rizsfélék nem tapadnak össze, pergősek, könnyűek maradnak. A rövid szeműek ezzel szemben könnyen összeragadnak, a közepes szeműeknek pedig magasabb a keményítőtartalma, mint a többi rizsl, így besűrítik a főzőlevet, ezért ezeket ajánlott használni a rizottóhoz vagy rizsfelfújtakhoz.
A barna rizs főzése
Alapos átmosás után egy tálban vagy serpenyőben forraljuk fel kétszeres mennyiségű vizet egy kevés sóval és egy evőkanál vajjal, majd öntsük hozzá az átöblített barna rizst. Ha újra forr, vegyük le alacsonyabb fokozatra a tűzhelyet és 45 perc alatt főzzük készre (menet közben végig legyen lefedve a tál/serpenyő!). Ha elkészült, 5 percig hagyjuk állni a tálalás előtt.
Összetevők
Barna rizs
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A barna rizs tápértéke

Tápérték

100 g-ban

Egy adagban (50 g)

RI%*  (50 g-ban)

Energiaérték

1575 kJ / 372 kcal

788 kJ / 186 kcal

9%

Zsír
– Telített zsírsav

2,6 g
0,6 g

1,3 g
0,3 g

2%
2%

Szénhidrát
– Cukor

77,2 g
0,9 g

38,6 g
0,45 g

15%
1%

Rost

4,0 g

2 g

Fehérje

7,9 g

4 g

8%

Só**

0,02 g

0,01 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Barna rizs 1000g” értékelése elsőként

Értesülj legújabb akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőként a legújabb termékekről és az akciókról!