Description
A napon szárított aszalt paradicsom rendkívül gazdag A, B1, B2, C, E-vitaminokban, káliumban, magnéziumban, kalciumban, nátriumban, vasban, foszforban.
A paradicsom, mint "gyógynövény"
A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz likopint, melynek jótékony hatása egyedülálló, mint ahogy az a tulajdonsága is, hogy hő hatására (azaz főzés közben) hatóanyagai jobban felszabadulnak, és még hatékonyabbak, és ez igaz az aszalt paradicsom esetében is. A likopin antioxidáns hatású anyag, támogatja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Kimondottan rákellenes anyagnak számít, támogatja a daganatos betegségek megelőzősét és a gyógyulást is. Ezen kívül segíti az emésztést, szabályozza a koleszterin anyagcserét és erősíti az immunrendszert.
Jó hatása van a reumás és ízületi fájdalmakra, köszvényre; valamint különféle gyulladásos megbetegedésekre, belső gyulladásra is gyógyírt hoz.
Az aszalt paradicsom felhasználása
Az olaszok kezdtek foglalkozni elsőként a paradicsom aszalás gondolatával, de sok nemzet kedvence. Spanyolországban a paradicsomnak pedig még saját ünnepe – La Tomatina – is van, melyet augusztusban ünnepelnek.
A paradicsom kulináris felhasználásában nagyon sok lehetőségünk van. Szárított/aszalt formában remekül egészíti ki a salátákat, a rakott ételeket, mártásokat, szendvicseket és szendvicskrémeket, előételeket vagy tésztákat. De önálló csemegeként is megállja a helyét: olívaolajjal, bazsalikommal, kevés fokhagymával és persze ropogós ciabatta vagy bagett társaságában.
Összetevők
Napon szárított aszalt paradicsom, só.
Aszalt paradicsom tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt tartályban, tasakban, kisgyermekektől elzárva.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (20 g)
RI%* (20 g-ban)
Energiaérték
734 kJ / 174 kcal
147 kJ/ 35kcal
2 %
Zsír
– telített zsírsav
1 g
0,3 g
0,2 g
0,06 g
Reviews
There are no reviews yet.