Description
Az arborio rizs felhasználása
A tökéletes rizottó titka a megfelelően kiválasztott és elkészített rizsfajta. Az arborio rövid, kerekebb szemű, kicsit ragadós, mintha kicsit el lenne rontva a főzése, a rizsszemek nincsenek szétfőzve, de azért puhák, és mégis haraphatók (al dente). Az olasz édességekhez (pl. mascarpone tejberizs, firenzei rizstorta) is ezt a fajtát használják. Jó rizsfajta nélkül nem hozható létre a rizottó valódi változata.
Az arborio rizs tulajdonságai
Magas keményítőtartalmú (szénhidrát), viszont teljesen gluténmentes! B1, B6 és B12 vitaminokat, és sok magnéziumot, káliumot, kalciumot tartalmaz. Nevét egy városról kapta, ahol – állítólag – először termesztették. Arborio északon, nem messze Milánótól található, nyugati irányban található.
Az arborio rizs főzése
Javasolt főzési ideje 15 perc. Előtte mossuk át, bő hideg vízben. A rizottó készítésekor a rizst enyhén pirítsuk le, majd öntsünk hozzá kétszeres mennyiségű vizet. Kis lángon, fedő alatt főzzük, időnként keverjük meg, majd a kész ételt még hagyjuk letakarva párolódni, hogy a maradék nedvességet felszívja.
Összetevők
Arborio rizs
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Az arborio rizs tápértéke
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1505 kJ / 360 kcal
753 kJ / 180 kcal
9%
Zsír
– Telített zsírsav
0,6 g
0,2 g
0,3 g
0,1 g
Reviews
There are no reviews yet.