Description
Magyarországon a mazsolát a XVI. század óta ismerik. Előszámú termelői: Görögország,Törökország, Chile, Ausztrália, Oroszország, Örményország, Grúzia, Irán, Kalifornia/USA.
Az aranymazsola felhasználása
A gyümölcssalátában lévő aranymazsola hangsúlyozza más összetevők ízeit, nem nyomja el édessége a salátát. Nyersen is fogyasztható, de sütemények és főételeink készítésénél is használhatjuk. Tökéletes kiegészítője lehet fagylaltjainknak, desszertjeinknek, salátáinknak, húsételeinknek és szószoknak is.
Az aranymazsola hatása
Mindezek mellett élettani hatásáról is fontos szót ejtenünk. Érdemes rendszeresen fogyasztanunk, antioxidáns hatása és gazdag vitamin- és ásványi anyagtartalma miatt.
Ez az édes aszalvány támogatja az emésztést, méregtelenít, lúgosít, látásunkat is segíti. Gazdag káliumban, magnéziumban, vasban és B-komplex vitaminokban, A-vitamint, béta-karotint is tartalmaz. A mazsola jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körömnek. Káliumtartalma gátolja a bőrön a ráncok, szarkalábak kialakulását.
Az aranymazsola gazdag forrása a következőknek
Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
B6-vitamin – támogatja az izmokat, az egészséges bőrt, idegrendszert. Segít a fertőzések leküzdésében, az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentésében, a depresszió elleni küzdelemben. Elengedhetetlen a vérképzéshez és a nemi hormonok egyensúlyban tartásához.
Kálium – Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
Az aranymazsola összetevői
Mazsola, növényi olaj, kén-dioxid
Az aranymazsola tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
1210 kJ / 286 kcal
605 kJ / 143 kcal
7%
Zsír
– Telített zsírsav
0,5 g
0,16 g
0,25 g
0,08 g
Reviews
There are no reviews yet.