Description
Mit kell tudni az agar-agarról?
Az agar-agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya. Agar-agar, tengeri vagy japán zselatin, több néven is ismerik. Sokan még csak nem is hallottak róla, és hazánkban egyelőre boltban sem könnyű megszerezni. A vonakodást tovább fokozhatja az a tény, hogy az agar-agar por algából származik, és az élelmiszer címkéin E406-ként jelenik meg. Pedig egy teljesen természetes, egészséges termék, mely tökéletesen helyettesíti az állati eredetű zselatint.
Az agar-agar használata és tulajdonságai
Az állati eredetű zselésítőktől eltérően, az agar-agar por teljesen színtelen, semleges ízű és szagtalan. Ha megszilárdult, melegítés után újra folyékonnyá válik. Ugyanúgy zselésít, mint a zselatin. Könnyedén készíthetők vele lekvárok, zselé, krém, kocsonya, ízesített aszpik.
Több mint 80% rostot tartalmaz, az emésztésre így kifejezetten pozitívan hat.
A zseléken, krémeket, édességeken, azaz élelmiszereken kívül használják még tartósítószerekben, gyógyszerekben, sőt kozmetikumok összetevőjeként is.
Az agar-agar adagolása zseléhez
Használjon 1 teáskanál agar-agar port 1 csésze folyadékhoz (például gyümölcslé). Oldjunk fel az agart folyadékban 85-95 °C hőmérsékleten, keverjük el alaposan és hagyjuk hűlni.
A zselé kb. 30°C-on/ szobahőmérsékleten válik zseléssé.
Összetevők
agar-agar
Agar-agar tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt tasakban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (5 g)
RI%* 5 g-ban
Energiaérték
1411 kJ / 336 kcal
71 kJ / 17 kcal
1%
Zsír
– Telített zsírsav
0,3 g
0,1 g
Reviews
There are no reviews yet.