Az ízületi panaszok hétköznapi okai

Tetőtől-talpig tele vagyunk ízületekkel, ezért az ízületeket sújtó mozgásszervi panaszok is tetőtől-talpig hálózhatják be a testünket. Ehhez pedig sokszor semmilyen extrém tevékenységre nincs szükség, elég, ha úgy éljük az életünket, ahogy. Összegyűjtöttük, mik azok az életmódbeli tényezők, amik nagy eséllyel az ízületi panaszaink kiváltói lehetnek.

Akkor csinos a cipő, ha magas a sarka?

Sokan ragaszkodnak emiatt a nézet miatt a tűsarokhoz. Alkalmanként nem is jelent akkora gondot a magas sarok viselése, hosszú távon, tartósan azonban nagy terhet ró a lábujjakra és a térdre. Az említett területeken jelentkező fájdalom mellett, ebben az esetben a porckopás veszélye is nagyobb.

Azok a bizonyos rossz mozdulatok

Aktív sportot végzőknél és fizikai dolgozóknál különösen fontos az izmok anatómiailag helyes mozgatása. Például emelésnél a térd behajlítása, ami a hát izmait kíméli. Gyógytornász, ortopéd szakorvos is segíthet a mozdulatok helyes kivitelezési módjának begyakorlásában.

A dohányzás az ízületeknek is árt

Ha minden mást úgy csinálunk, ahogy a „nagy könyvben” meg van írva, de nem bírunk ellenállni a cigarettának, akkor is kialakulhatnak ízületi problémáink. A cigarettában lévő nikotin nem csak a tüdő és a légutak ellensége, de a csontokat tápláló vér áramlásának, a kalcium csontokba épülésének is gátat szab. Komoly kockázatot jelent a csontritkulás kialakulásában.

Pötyögés a számítógépen, a mobilon

A hüvelykujjban jelentkező fájdalmas gyulladást sms-ujjként is emlegetik. Az sms, chat megírása természetellenes mozgásra kényszeríti a hüvelykujj ízületét, ami a monoton mozgatás hatására egy idő után begyullad. A mobilozás az ujjainkon túl a nyakunk, hátunk és a vállunk számára is kényelmetlen, a lefele nézés, a görnyedt tartás következtében. Egy idő után a fájdalom ezeken a területeken is jelentkezhet. A számítógépes munkavégzés is hasonló hatással van az említett ízületekre.

Hűtés és huzat

Bár tény, hogy nagy melegben jól esik, a légkondi is hozzájárul az ízületi problémák jelentkezéséhez azáltal, hogy a hideg hatás fokozza az izmok feszülését, a görcsök kialakulását. Akik egyébként is hajlamosak a mozgásszervi megbetegedésekre, azoknál különösen sok probléma adódhat a légkondizásból.

Makacs súlytöbblet

A túlsúly és az ízületi terhelés egyenesen arányosak egymással, vagyis minél nagyobb súlytöbblettel bírunk, annál jobban terheljük az ízületeket. A súlyfelesleg a lábfejeket, a térdet, a csípőt és a hátat is terhelik. Az elhízás a mozgásszervi fájdalmon túl, a gyulladások kialakulásának rizikóját is növeli.

Cipekedés

Iskolatáska, bevásárló szatyor, túrazsák, a túl nagy súly cipelése rövid távon is számtalan kárt okozhat a váll-, hát- és nyaki ízületekben. A féloldalas terhelés pedig a fizikai egyensúlyt is kibillentheti, ami szintén számos későbbi probléma forrása lehet.

Passzív életmód

Ma már tudjuk, hogy a mozgásszegény életmódnak jóval több hátulütője van, mint az aktív mozgással töltött életvitelnek. Ahogy a túlzásba vitt mozgás is árt az ízületeknek, csontoknak, izmoknak, úgy az egész napos ülés is kárukra van. Ezt bizonyítja, hogy egyre több ülőmunkát végző fordul orvoshoz mozgásszervi panaszokkal. A rendszeres, minimum heti 150 perces kardiomozgás, illetve hetente minimum két alkalommal végzett izomerősítés támogatja a szervezet immunitását és egészséges egyensúlyi állapotát.

…és, amit még tehetünk

Az említett életmódbeli tényezők kiküszöbölésével sokat tehetünk a fizikai épségünkért, ugyanakkor tartós panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni, kipróbálni a különböző fizikoterápiás kezeléseket (pl. TENS, lökéshullám stb.). A funkcionális gyógytorna pedig nem csak a megelőzésben segíthet, de a kialakult fájdalom gyorsabb és tartósabb felszámolásában is. A sportok közül az úszás kiváló a tartóizmok erősítésében. Ülőmunkavégzésnél érdemes sűrűn felállni a székből, nyújtásokat, átmozgatásokat végezni, és törekedni arra, hogy az irodai felszerelésünk ergonomikus kialakítású legyen.

Az általunk bemutatott termékek széles választékban járulnak hozzá az ízületi panaszok gyógyulásához tetőtől-talpig. Válogass közülük EGÉSZségedre!

Tetszett a termékajánló? Akkor oszd meg az ismerőseiddel

Szólj hozzá!

Értesülj legújabb akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőként a legújabb termékekről és az akciókról!