A 40 feletti nők réme: A reumás ízületi gyulladás

Ha az utolsó ujjperceinket merevnek érezzük, esetleg fájdalmasan megduzzadnak, „használhatatlanná” válnak, az a reumás ízületi gyulladás első jele lehet. Sajnos ez a típusú gyulladás több ízületben is problémát okozhat, és ezáltal korlátozza a szabad mozgást.

Az elsősorban korral jelentkező kopásos ízületi gyulladás mellett, sokan akár már 40 éves korul körül szembesülhetnek ízületi gyulladás okozta panaszokkal. Ezek hátterében sajnos a reumás ízületi gyulladás, latinul rheumatoid arthritisz is meghúzódhat. A kopásostól eltérően az utóbbi autoimmuneredetű kór, és a legtöbb esetben a hölgyeket sújtja. A menopauza után különösen gyakori betegségnek számít a nők körében, amiben a hormonok is jelentős szerepet játszanak.

Jóval több ízületi problémánál

Amikor reumás ízületi gyulladásról beszélünk, akkor egy olyan autoimmun folyamatról van szó, ami nem pusztán az ízületek betegségét jelenti, de a szervezet egészére kihat. Elváltozások jöhetnek létre az ízületeken túl a nyál- és könnymirigyekben, a tüdőlebenyekben, a szív hártyáiban, sőt még az érrendszerben is. A rheumatoid arthritis kialakulásának okai sajnos ma sem tisztázottak, gyaníthatóan szerepet játszik benne a genetika és bizonyos fertőzések hatása is.

Azok körében, akik ezzel a betegséggel küzdenek, magasabb az érszűkület, érelmeszesedés, kisérgyulladás kialakulási kockázata is. A szívre is ható gyulladásos folyamatok növelik a szívinfarktus és a stroke rizikóját, de ugyanígy számolni lehet a tüdőgyulladásos hegesedéssel, nehézlégzéses megbetegedéssel is. A reumás ízületi gyulladás ilyenformában kihat a teljes EGÉSZségi állapotunkra.

Tünetek, amik reumás ízületi gyulladást jelezhetnek

  • Szimmetrikusan, a jobb- és bal kéz és láb ízületeiben jelentkező duzzanat, fájdalom
  • Meglehetős ízületi merevség jelentkezése reggelente
  • Fellángoló, majd tünetmentes időszakok váltakozása
  • A fent említett tünetek tovább terjedése további ízületekre (boka, könyök, csukló, térd, váll)
  • Étvágytalanság, levertség, fáradtság
  • Ritkán hőemelkedés

Ezért fordulj orvoshoz időben

A reumás ízületi gyulladás tünetei meglehetősen megnehezítik a szabad mozgást, ahogy az életminőséget is nagymértékben rombolják, ugyanakkor, ha időben kezeljük a betegséget, akkor jó életminőséget tarthatunk fenn. Ehhez az kell, hogy az első tünetek észlelését követően, azonnal forduljunk orvoshoz.

Az időben, korai stádiumban elkezdett báziskezelés azért is létfontosságú, mert ha a tünetek a végsőkig fokozódnak, az immunológiai folyamat iránya már eldőlt, és a folyamat ezután nem gyógyítható, csupán az állapot romlása lassítható le gyógyszerekkel.

A korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés mellett életmódbeli tényezőkkel is segíthetjük az egészségünket (leszokás a dohányzásról; normál testsúly őrzése; kímélő, de rendszeres testmozgás; kiegyensúlyozott táplálkozás; fizikoterápia, gyógytorna, ízületi terhelést segítő eszközök stb.).

Mindezek mellett, jó tudni, hogy a hosszú távon fennálló, régóta kezeletlenül hagyott reumás ízületi gyulladás eldeformálja az ízületeket, és ezek az elváltozások is visszafordíthatatlanok. Az időben történő orvosi ellátással ugyanakkor nem csak az ízületi panaszokat tarthatjuk kordában, de a betegség ízületeken kívüli szövődményeit is.

Ha az ízületeidnek segítségre van szüksége, ránk számíthatsz. Válogass EGÉSZségedre az ízületi terhelést mérséklő gyógyászati segédeszközök közül ITT.

Tetszett a termékajánló? Akkor oszd meg az ismerőseiddel

Szólj hozzá!

Értesülj legújabb akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőként a legújabb termékekről és az akciókról!